Mönsterås historia

Mönsterås historia

Här kan du läsa om Mönsterås historia samlat i olika artiklar och på olika sidor.

Historiska resurser

Av Olle Wingborg, 2015. En digital utgåva en denna Mönsteråsbibliografi med över 800 titlar.
Litteraturen om Mönsterås

Läs om årsskriften Stranda och ta del av artikelregistret . Du kan också läsa om det ämnesregister som omfattar Stranda mellan 1927-2012, av Olle Wingborg.

En digitaliserad och sökbar version av hembygdsföreningens arkivpärm. Här får du på ett enkelt sätt en överblick av arkivets innehåll och de forskningsmöjligheter som finns. Läs mer om strandas arkiv.

Här kan du läsa mer om litteratur och källor kring Mönsteråsbygdens historia mellan 2009 och 2013, av Johnny Nilsson.

Här kan du läsa sockenböckerna i nuvarande Mönsterås kommun som är skriven av Johnny Nilsson, 2015.

Bygdeband är en del av Hembygdsportalen och innehåller texter, bilder, bildgallerier, filer och person med koppling till platser runt om i landet.

Artiklar om Mönsterås tätort

En ny digital utgåva nr. 53, av Jonny Nilsson (2011, 2014). Bestående av fristående kapitel om Mönsteråsbygdens historia.

Från Mielstadahass till Mönsterås . Om ortnamnet Mönsterås. Skriven av Jonny Nilsson (2011) Ingår i boken ”På Åsen – En resa genom tidernas Mönsterås” 

En rapport skriven 2013 från en studiecirkel arrangerad av Studieförbundet Vuxenskolan och Stranda hembygdsförening. Du kan läsa hela rapporten här.

Husar Skog var en originell personlighet som levde i Mönsterås under 1900-talet. Skriven av Jonny Nilsson, 2013. Du kan läsa om Husar här.

Mönsterås biografer är en sida av Torsten Söderström som handlar om de gamla biograferna i Mönsterås.

Artiklar om Mönsterås landsbyggd

Läs om hur det var när pesten  kom till Ålem och Mönsterås på 1700-talet. Artikeln är skriven av Jonny Nilsson, 2016.

Thomas Trädgårdsmästare på Kråkerum  var en främmande i Mönsteråsbygden på 1600-talet. Han hade ett rykte om sig att vara insatt i läkekonsten. Här kan du läsa om ödet med Thomas.  Artikeln är skriven av Jonny Nilsson, 2016.

En rapport skriven 2013 från en studiecirkel arrangerad av Studieförbundet Vuxenskolan och Stranda hembygdsförening. Du kan läsa hela rapporten här.

 

Kråkerum efter Bielke (del I): Kråkerums mörkaste tid 1638-1729 . Första delen i en artikelserie som behandlar Kråkerum efter epoken Bielke- av Jonny Nillson, 2012-2014.

Kronobäckgravstenen. Ingår i ”På Åsen – En resa genom tidernas Mönsterås”. Av Jonny Nilsson, 20111.

Kan Källarholmens mystik skingras? Läs Jonny Nilssons artikel  som ingår i ”På Åsen – En resa genom tidernas Mönsterås”. Läs om  Källarholmen.

Historiska dokument