Mangårdsbyggnaden

Mangårdsbyggnaden

Gården är byggd i sengustaviansk stil någon gång mellan 1850 och 1872 och omfattar sex rum och kök i nedre plan och fyra rum och kök i det övre. (En fördjupad artikel om mangårdsbyggnadens ålder och ägare kan läsas på följande sida –  hembygdsmuseum. Hur gammal är Mönsterås hembygdsgård?
Första rummet till höger är ett gammalt trävarukontor med möbler och utrustning från 1800-talet då Mönsterås hamn hade en livlig sjöfart och en betydande trävaruexport.

Hörnrummet är vardagsrumsmöblerat. Det höga, utsirade, väggskåpet är ett möbelsnickarprov från sekelskiftet. Vidare ses en orgel, pynthylla med mera.

Nästa rum, salongen, har den ursprungliga takmålningen kvar. Där finns författaren Carl Bobergs ännu spelbara taffel, stilmöbler, målningar samt porträttstavlor. Den stora salen får tjänstgöra som samlingssal vid föreningens fester och hembygdsaftnar. I ett skåp finns keramik från Boda och en del antikt porslin. I ett annat skåp finns militära brännvinspluntor av koppar och glas. På norra väggen finns en oljemålning över Mönsterås från sjösidan utförd av den polske målaren Stanislaus Leczinsky 1860.

På övre plan
ligger till höger i Birger Rydvalls rum med ett i tung barockstil utfört träbildhuggeri som utgjorde hans egen originella biblioteksmöbel. Ett sevärt snideri!

Mitt fram är gårdens stora festsal, som möblerats med gåvor av olika personer. Till höger är ”Emilias Boudoir” – en  feminin salong som minner om gårdens begynnelse och den övermöblerade stilen som var modern på 1870-80-talen.  I ”garderoben” intill visar vi vackra kläder och en leksaksutställning. Till vänster om festsalen är ”Erics Hörna” med en mängd föremål som hembygdsskildraren Eric Nelsson på sin tid samlat och möblerat med.

Hallens långsida pryds från golv till tak av en tallrikssamling i svenskt porslin.

Flygbild över Stranda Hembygdsförening 1

Mangårdsbyggnaden

2

Apoteksmuseet

3

Skomakeri, Tvätt o Byk

4

Västra längan

5

Östra längan

6

Sjömanshemmet

7

Gula villan

8

Sundastugan

9

Oknöstugan

10

Gårdssmedjan

11

Köpmangården

12

Scenbyggnaden

13

Parkpaviljongen

14

Norra längan

Läs mer om alla våra byggnader